може ли лизгачка врата да биде противпожарна врата

Познати по нивната естетика и придобивките за заштеда на простор, лизгачките врати најчесто се користат во модерни домови и комерцијални простори.Сепак, често има забуна околу тоа дали тие се погодни како противпожарни врати.Во овој блог, ќе ги разоткриеме митовите за карактеристиките за заштита од пожар на лизгачките врати и ќе ви помогнеме да ги разберете основните фактори кои ги прават противпожарните врати ефективни.

Дознајте за противпожарните врати

Противпожарните врати се составен дел од безбедноста на зградите и се дизајнирани да спречат брзо ширење на пожар, чад и отровни гасови.Нивната цел е да обезбедат безбедна рута за евакуација на патниците и да ја заштитат непосредната област додека не пристигнат службите за итни случаи.

Лизгачки врати како противпожарни врати – мит или реалност?

Спротивно на популарното верување, стандардните лизгачки врати не се сметаат за противпожарни врати.Лизгачките врати се избираат главно поради нивната леснотија на користење, просторна ефикасност и естетски дизајн.Иако нудат многу предности, тие не се дизајнирани да издржат високи температури и изложеност на оган.

Противпожарните врати се подложени на ригорозно тестирање и сертификација за да се обезбеди нивната цврстина во случај на пожар.Тие се направени од специјални материјали и системи за запечатување кои ефикасно го блокираат пламенот и чадот, помагајќи да се контролира пожарот и да се ограничи неговото ширење.

Основни карактеристики на противпожарни врати

1. Оценка за отпорност на пожар: противпожарните врати се класифицирани врз основа на нивната способност да издржат оган за одредено времетраење изразено во минути, како што се 30, 60, 90 или 120 минути.Колку е повисоко нивото, толку подолго жителите треба да се евакуираат и подобро опремени пожарникари да го контролираат пожарот.

2. Заптивки за нагорување: Овие специјални заптивки се шират кога се изложени на топлина, создавајќи херметички затворач помеѓу вратата и рамката на вратата.Ова го спречува чадот и отровните гасови да навлезат во други делови од зградата.

3. Огноотпорни материјали: Огноотпорните врати се направени од материјали кои можат да издржат екстремни температури.Тие обично се составени од челик, гипс и разни огноотпорни композитни материјали и се специјално дизајнирани да се спротивстават на пожар и неговите придружни опасности.

4. Механизам за автоматско затворање: Противпожарните врати се дизајнирани автоматски да се затвораат кога ќе се активира системот за аларм за пожар или топениот осигурувач на висока температура.Овој механизам спречува ненамерно отворање на вратата, дозволувајќи им на огнот и чадот брзо да се шират.

Работи што треба да се земат предвид при изборот на лизгачки врати

Иако не се класифицирани како противпожарни врати, постојат неколку начини да се вклучат мерки за заштита од пожар при изборот на лизгачка врата:

1. Зонирање: Проверете дали вашата зграда или простор за живеење е соодветно зониран со користење на ѕидови и врати со огноотпорни оценки.Ова го спречува ширењето на пожарот помеѓу областите, давајќи им на станарите повеќе време безбедно да се евакуираат.

2. Аларми за чад и системи за прскање: Инсталирајте аларми за чад и системи за прскање за рано откривање и гаснење пожари.Овие системи можат значително да го намалат ризикот од повреди и материјална штета.

3. Патеки за итни бегства: Секогаш погрижете се назначените патеки за итни бегства да се усогласат со локалните градежни кодови и прописи.Овие правци треба да вклучуваат противпожарни врати кои водат до излези за итни случаи и не треба да бидат блокирани или попречувани.

Додека лизгачките врати се популарен избор за сопствениците на куќи и бизниси ширум светот, важно е да се разберат нивните ограничувања кога станува збор за заштита од пожари.Противпожарните врати имаат посебни структурни и огноотпорни својства кои се клучни за заштита на животот и имотот за време на итен случај на пожар.Со преземање соодветни мерки за заштита од пожари и разбирање на целта на противпожарните врати, можеме да ја оптимизираме заштитата од пожар во нашите простори и да се чуваме себеси и другите безбедни.

лизгачка врата кучешка врата


Време на објавување: Октомври-16-2023 година