колку високо да се закачи завесата над лизгачката врата

Важен аспект што често се занемарува при украсување на лизгачки врати е висината на закачувањето на шипката за завеси.Иако може да изгледа како мал детал, правилната висина може значително да ја подобри севкупната естетика и функционалност на областа на вашата лизгачка врата.Во овој блог пост, ќе разгледаме како да ја одредиме совршената висина за да ги закачите вашите завеси над вашите лизгачки врати.

Размислете за карактеристиките:

Пред да одлучите за висината, размислете за функционалноста на вашата лизгачка врата.Лизгачките врати обезбедуваат ефикасен премин и овозможуваат природна светлина во вашиот простор.Сепак, тие понекогаш бараат и приватност и контрола на светлината.Затоа, главната цел на закачувањето на завесите над лизгачката врата е да се балансираат функционалноста и естетиката.

Одреди висина:

1. Мерна врата:
Започнете со мерење на висината на вашата лизгачка врата од подот до врвот на рамката на вратата.Ова мерење ќе послужи како референтна точка за одредување на висината на вашата завеса.

2. Поставување прачка:
Општо правило за закачување на завесите над лизгачка врата е да ја поставите завесата приближно 4 до 6 инчи повисоко од горниот дел на рамката на вратата.Оваа поставеност им овозможува на панелите за завеси да висат слободно и ги спречува да се влечат по подот при отворање или затворање.

3. Размислете за должината на завесата:
При одредување на локацијата на прачките, имајте ја предвид саканата должина на завесите.Ако избирате завеси до подот, проверете дали завесата е поставена повисоко за да се создаде елегантна завеса што допира до подот.За завесите што лебдат над земјата, малку спуштете ја завесната шипка.

4. Создадете илузија за висина:
Ако вашиот таван е низок, можете да поставите шипки за завеси поблиску до таванот за да создадете илузија на висина.Со тоа, го привлекувате окото нагоре, правејќи ја просторијата да изгледа попространа и величествена.

5. Лична предност:
Конечно, запомнете дека личните преференции играат витална улога во изборот на висината на завесата.Ако сакате попривлечен изглед или имате специфични украсни елементи на вашата лизгачка врата, можете соодветно да ја прилагодите висината.Експериментирањето со различни висини и дизајни на завеси ќе ви овозможи да го најдете совршениот баланс што одговара на вашиот вкус.

Кога ги закачувате завесните шипки над лизгачките врати, наоѓањето на идеалната висина може многу да влијае на убавината и функционалноста на просторот.Со разгледување на функцијата на вашата лизгачка врата, мерење на висината на вратата и имајќи ја предвид должината на вашите завеси, можете да ја одредите точната локација на завесата.Не заборавајте да ги земете предвид и вашите лични преференци и да експериментирате додека не го добиете изгледот што го сакате.Одвојте време да ја пронајдете совршената висина и вашата лизгачка врата ќе стане фокусна точка на дизајнот на собата.

виси со лизгачка врата


Време на објавување: 09-09-2023 година