Како да ги обесувате завесите над ролетните на лизгачките врати

Лизгачките врати се популарна карактеристика во многу домови, обезбедувајќи беспрекорна транзиција помеѓу внатрешните и надворешните простори.Сепак, нивното облекување понекогаш може да претставува предизвици.Многу сопственици избираат да ги покријат своите лизгачки врати со ролетни бидејќи тие обезбедуваат приватност и контрола на светлината.Сепак, некои можеби ќе сакаат да додадат завеси за помеко, подекоративно чувство.Во овој блог, ќе разговараме за тоа како да ги обесувате завесите над ролетните на лизгачките врати, давајќи ви сеопфатен водич кој ќе ви помогне да постигнете стил и функционалност во вашиот дом.

лизгачка врата

Пред да почнете да закачувате завеси на вашите ролетни на лизгачки врати, важно е да го измерите просторот и да го испланирате дизајнот.Започнете со мерење на ширината на вашата лизгачка врата, вклучувајќи ги слепите патеки и секој простор потребен за слободно висење на завесите.Ова ќе ви даде идеја за големината на завесата што ви треба.

Следно, размислете за типот на завеси што сакате да ги обесувате.Дали сакате завеси до подот за драматичен ефект или нешто попрактично и пократко?Исто така, земете ги во предвид ткаенината и бојата на вашите завеси за да бидете сигурни дека тие го надополнуваат постоечкиот декор на собата.

Чекор 2: Изберете го вистинскиот хардвер

Откако ќе имате план, време е да го изберете вистинскиот хардвер за да ги закачите вашите завеси.За лизгачки врати, неопходна е шипка за завеси со централен држач за поддршка за да се спречи свиткување на шипката под тежината на завесите.

Можете да изберете помеѓу стандардна шипка за завеси или систем за пруга во зависност од вашата желба и дизајнот на вашата лизгачка врата.Погрижете се да изберете цврст и издржлив хардвер, бидејќи лизгачките врати се користат често и бараат цврсти тела.

Чекор три: Инсталирајте шипки за завеси

Откако ќе го изберете вистинскиот хардвер, време е да ги инсталирате вашите завеси.Започнете со означување на локацијата на централниот држач за поддршка, проверувајќи дали е на ниво и центриран над лизгачката врата.Следете ги упатствата на производителот и користете вежба за да го прицврстите држачот безбедно на ѕидот или таванот.

Следно, поставете ги крајните држачи на надворешниот раб на лизгачката врата, повторно осигурувајќи се дека се рамно и безбедно прицврстени.Откако држачите ќе се стават на место, вметнете ја завесната шипка и проверете дали е правилно поддржана од држачите.

Чекор 4: Закачете ги завесите

Откако завесата е безбедно инсталирана, можете да ги обесувате завесите.Ако вашите ролетни за лизгачки врати се монтирани во рамката на прозорецот, можеби ќе сакате да користите шипка за завеса со проекционен држач така што завесите ги чистат ролетните при отворање и затворање.

Лизнете ги панелите за завеси на шипките, проверувајќи дали се рамномерно распоредени и правилно закачени.Ако користите повеќе панели, проверете дали тие се наредени и создаваат кохезивен изглед кога се затворени.

Чекор пет: Завршување на работата

Откако ќе ги закачите завесите, одвојте време да ги приспособите и исправите за полиран финиш.Доколку е потребно, превртете ги завесите до саканата должина, внимавајќи да не се влечат по подот или да се мешаат во функционалноста на лизгачката врата.

Размислете за додавање вратоврски или тела за да ги задржите завесите отворени и да создадете стилски изглед кога лизгачката врата не се користи.Дополнително, размислете за додавање на завеса или корниз над завесите за да ја врамите лизгачката врата и да ја комплетирате целокупната естетика.

Сè на сè, закачувањето завеси над ролетните на лизгачките врати е едноставен и ефективен начин за подобрување на изгледот и функционалноста на вашиот простор.Следејќи ги овие чекори и одвојувајќи време за планирање и мерење, можете да постигнете беспрекорни и стилски третмани на прозорци кои ги надополнуваат вашите лизгачки врати.Со вистинскиот хардвер и внимание на деталите, можете да креирате убави и функционални дизајни кои го подобруваат вашиот дом.


Време на објавување: јануари-12-2024 година