Како да спречите провев од лизгачка врата

Дали сте уморни од провевот што дува низ вашите лизгачки врати?Нацртите не само што го прават вашиот дом непријатен, тие исто така може да ги зголемат вашите сметки за енергија.За среќа, постојат неколку ефективни начини да се спречи провевот да влегува низ лизгачките врати.Во оваа статија, ќе разговараме за 5 едноставни начини кои ќе ви помогнат да го одржите вашиот дом удобно и без провев.

покривки на лизгачки врати

1. Инсталирајте Weatherstripping: Еден од најлесните и најефикасните начини да спречите провев на вашата лизгачка врата е да го инсталирате weatherstripping.Ова ефтино решение помага да се запечатат сите празнини помеѓу вратата и рамката на вратата, спречувајќи ладен воздух да влезе во вашиот дом.Едноставно нанесете бришење на временските услови долж работ на вратата и ќе забележите значително намалување на провевот.

2. Користете тапаци за провев: Затката за провев се уште еден одличен начин да спречите провев да влегува низ вашата лизгачка врата.Овие практични уреди може да се постават во основата на вратата за да ги блокираат сите празнини и да го спречат влегувањето на студениот воздух.Можете да купите тапаци за влечење во вашата локална продавница за подобрување на домот или дури и да направите сами користејќи издржлива ткаенина и материјал за обложување.Тие се лесни за употреба и можат многу да помогнат во одржувањето на вашиот дом топол.

3. Нанесете филм за прозорци: Прозорската фолија е ефикасен начин да се изолира вашата лизгачка врата и да се спречи провев.Овој проѕирен филм може лесно да се нанесе на стаклото на вратата за да се создаде изолационен слој кој помага да се задржи студениот воздух надвор.Прозорската фолија е исплатливо решение кое исто така може да помогне да се намали отсјајот и да ги блокира УВ зраците да влезат во вашиот дом.

4. Поставете завеси или завеси: Додавањето завеси или завеси на лизгачките врати може да помогне да се создаде бариера отпорна на провев.Изберете тешки изолирани завеси кои лесно се отвораат и затвораат за да го контролираат протокот на воздух.Кога се затворени, завесите помагаат да се задржи студениот воздух, а исто така додаваат стилски допир на вашиот дом декор.

5. Одржувајте ги шините на вратата: со текот на времето, шините на лизгачките врати може да се валкаат или затнат, предизвикувајќи провев да навлезе во вашиот дом.Редовно чистете ги и одржувајте ги шините за да се осигурате дека вратата правилно се затвора и создава цврсто запечатување.Користете правосмукалка за да ги отстраните нечистотиите и остатоците од шините и нанесете лубрикант на база на силикон за да обезбедите непречено функционирање.

Сè на сè, спречувањето провев во вашата лизгачка врата не е толку тешко како што изгледа.Преземајќи неколку едноставни, проактивни чекори, можете лесно да го одржувате вашиот дом удобен и без провев.Без разлика дали ќе изберете да инсталирате атмосферска лента, да користите штитници за провев, да нанесете филм за прозорци, да поставите завеси или да одржувате шини на вратите, има многу ефективни решенија од кои можете да изберете.Со овие 5 методи, можете да му кажете збогум на провев воздух и да уживате во удобен дом што штеди енергија.


Време на објавување: Декември-06-2023 година